Thursday, April 21, 2011

senyum tak perlu kata apa2



ade org tu tag saya. tapi x bagi saya copy. takpelah, saya berdikari sendiri. :P

a. 5 names that friend call

1. anis
2. izzati
3. nis
4. an
5. is

b. 5 most important date in your life

1. 20 february
2. 15 june
3. 17 july
4. 7 oktober
5. coming soon

c. 5 things you have done yesterday

1. mandi
2. study
3. makan
4. sembang2
5. senyum

d. 5 ways to be happy

1. tgk citer korea.
2. bace citer cinte org.
3. teringat kenangan lalu
4. sembang ngn mak.
5. gelak2 ngn kwn.

e. 5 gifts you would like to receive

1. adek baru leh?
2. kenangan terindah
3. lesen memandu
4. kebahagiaan dunia dan akhirat
5. teman sehati sejiwa

f. 5 favourite hobbies

1. reading
2. talking
3. laughing
4. sleeping
5. moving

g. 5 places you want to go for vacation

1. pantai
2. rumahku syurgaku
3. kampung yg ade sg dan dusun
4. korea
5. taman hatimu :P

h. 5 favourite drinks

1. apple juice
2. sirap limau
3. air suam
4. ais kosong
5. fresh orange

i. 5 things you always found in your room

1. duit syiling
2. baju
3. seluar
4. sejadah
5. telekung

j. 5 favourite clothes colour

1. hitam
2. cokelat
3. biru
4. hijau
5. putih

k. 5 favourite bands

1. 11-03-15
2. 10-03-04
3. super junior
4. girls generation
5. ss501

l. 5 favourite people

1. me
2. keluarga
3. sahabat
4. si dia
5. siwon, donghae, leeteuk, ryeowook, heechul, hankyung, kibum, sungmin, eunhyuk, yesung, shindong, kyuhyun, kangin ( jenuh nk ingat ) :P

m. 5 hangouts

1. jusco ipoh
2. ipoh parade
3. berjaya times square
4. jusco maluri
5. kedidi court

n. 5 person you love so much

1. dad
2. mum
3. little bad boy
4. sahabat
5. him

o. 5 reasons you answer this survey

1. kononnya lapang
2. lapang la sikit
3. x lapang sgt
4. tapi lapang-lapangkan
5. seronok

las nie keliru sikit. nak tag loser k winner?

p. lastly, please tag 5 winner and not loser

1. trah
2. piko
3. ina
4. farah 
5. ciken

ramalancuaca : good night. sleep tight. sweet dream




Saturday, April 16, 2011

azan asar berkumandang



Allah huakbar Allah huakbar..
Lailahaillallah..

mari menadahkan tangan.
mengaminkan doa selepas azan.
amin..

kepada sesiapa yg masih boleh bersolat.
mari jalankan tanggungjawab kita sebagai umat Islam.
kepada sesiapa yg tidak boleh bersolat.
mari kita menginsafi diri.

saya umat Islam dari lahir.
saya bersyukur.
namun saya masih tidak melengkapkan diri sebagai seorang Islam.
saya masih seorang yg serba kekurangan.
saya masih seorang yg daif.
saya masih seorang yg jahil.

Ya Allah,
bimbinglah hambamu ini.
bawalah hambamu ini ke jalan kebenaran.
Kau jauhkanlah hambamu ini dari kesesatan.
Kau permudahkanlah segala urusannya.
Kau murahkanlah rezekinya.
Kau berikanlah kesihatan yg baik kpd keluarganya.
Kau berikanlah kebahagiaan kepada keluarga dan sahabatnya.

tadi saya terbaca kisah seorg kawan yg baru kehilangan uminya yg tercinta.
secara tiba2.
tanpa dia mengetahui.
kehilangan umi selepas arwah nenek dan arwah abah.

kalau saya.
saya mmg x kuat utk semua ni.
saya masih belum bersedia utk ujian sebesar ni.
saya..

tapi saya harap awak tabah utk menempuh semua ni.
awak adalah salah seorang insan yg terpilih utk diberi dugaan ni.
semoga awak kuat.


ramalancuaca : al-fatihah.

Saturday, April 9, 2011

whatever time you have is yours


every moment on earth
live life to the fullest
whatever time you have is yours
for tomorrow might never come..

semalam ada program mentor mentee kt kolej. mentor aku antara yg terlibat sbb dia under english department. jadi, kami sebagai mentee diarahkan utk membuka gerai dan menjalankan aktiviti baling tin. disebabkan antara kwn2 aku, aku sorg je yg free hari sabtu sbb dorg sume amik test myob, aku in charge utk bahagian baling tin. kwn2 aku yg amek myob lak akan tukar2 giliran untuk jaga stall ktorg masa dorg free.

 seronok tgk budak2 yg semangat nk main nie.
teringin pulak.
lama gila da tggl sume nie.
kalau dulu setiap kali balik sek mengaji, mmg time budak2 taman sri meru utk keluar dari rumah.
utk bermain. :D
game ape yg ktorg x main?
ikot musim je..
guli.
layang2.
batu seremban.
congkak.
baling selipar.
rounders.
bola.
nyorok2.
polis dan pencuri.
badminton.
naik basikal round2 kt situ je.
taman umah aku kecik je. ada 3 lorong je.
memang takkan sesat kalau nk cari umah.
laluan 1, laluan 3 ngn laluan 5.
kdg2 main meluncur kt tanah pon ade.
masak2 je x main.

kalau bulan pose lak lagi bape hari nk raya.
malam2 ktorg bkumpul.
amek paper byk2 kumpulkan yg hujung2 pas tu kita bakor.
kalau yg menjadi tu paper melayang la naik atas.
mcm bakar tanglung.
x pon amik tempat basuh pinggan yg mcm dawai tu, ikat dgn tali.
pas tu bakar dawai tu.
then kita putar dawai tu guna tali.
nanti jadi cam percikan bunga api.
seronok.

tapi bila masing2 da meningkat dewasa sume tu makin hilang.
sorg da pindah.
sorg da smbg belajar.
sorg da kerja.
yg da kawin pon ada.
aku je belom.

sebab tu org ckp hargai masa yg kita ada sebaiknya.
mungkin esok xkan ada lagi.

aku rasa cam sem ni aku aktif lak. pergi aswara la, pergi kem la, bukak stall kt kolej la. hari selasa ni aku nk pergi rakaman jgn tidur lagi.  pas tu ari rabu aku masuk kejohanan boling under uitm.

mesti ada yg ckp,
' baru bape je tu'.
tapi bagi aku tak.
itu je pon aku rasa da mcm byk da.
sebab aku bkn jenis student yg active.
mana2 program sume muka keluar.

sem2 lepas mmg jarang giler.
kalau ada yg ajak pon.
 xpelah.
malaslah.
tapi bila da rasa sume2 nie macam best lak.
rasa seronok walaupun penat.
rasa best walaupun makin lama aku makin gelap.

bila aku ckp kt kwn aku macam tu.
' ko mmg da gelap kan '
ahaa.. ye.
takpela, hitam manis.
ahaa..perasan.

ramalancuaca : tulis smbl dgr lagu kal ho na ho. :)

Thursday, April 7, 2011

special to kecik =)


kecik : conteng canting da update. kajicuaca bile lagi?

sebenarnya aku ingat xnk update rinie. tapi disebabkan ada permintaan istimewa dari seseorang, aku tunaikan la permintaaan dia. ye kecik, entry nie special utk ko.

ko tny aku bile nak mkn nasi bujang an?
nape? ko nak eh..bile? jom! aku belanja.

tapi kalau ko nak nasi minyak lambat lagi la bro. calon pon xd lagi. kao jgn risau la nanti time aku naik pelamin aku pggl ko jd photographer aku. ok?

kao tgkp cantik2 pas tu kao bg diskaun kt aku 70 % ye kecik..  kalau ko bg aku diskaun 70% peratus, aku promote sal kepakaran ko berphotograph kt semua org. aku siap wat banner lg khas utk ko sorg je. bukan sng aku nk promote org aw. ok kecik, deal? :D

jgn lupa krm salam kt saya arkinas..


To my love, haireen nurjana..

aku nk tambah lagi boleh x?

ingat lagi x time kt mula2 kenal dulu?

aku smpi paling last dalam blk kt. masa tu ada kao ngn mak kao dlm bilik. pas tu aku and mak aku saling bkenalan dgn kao and mak kao. lepas semua mak and ayah kt da balik, tggl kt 3 org dlm blk. aku, kao and shu. mulalah sesi bkenalan kita.
nama apa? org mana? nak pggl apa? spm bape?

pas tu masuk la muni dgn ayah die. gedegang gedegang betulkan almari. lepas ayah dia blah, muni sibuk masukkan baju dlm almari, koyakkan kotak kasut, masukkan yg kecik2 dlm kotak tu. kita yg x pernah masuk asrama nie renung je die smpi dia habes keje. then mula lagi sesi bkenalan ngn dia pulak.
nama? asal? panggilan? spm?

ingt lagi x time kt tido atas satu tilam?

masa tu ko baru abes bedah an, ko x larat nk panjat tgga naik atas. then ktorg decide nk bwk turun tilam. lepas bwk turun aku plak dtg menyempit nk tdo sebelah kao. takut punya pasal nk tdo atas sorg2 xd kawan sebelah lepas dgr citer makcik jual karipap kt tgkp.haha.naseb baek kita dua2 kecik.

ingt lagi time h1n1?

mula2 sorg je demam, then bjangkit lagi sorg, pas tu lagi sorg smpi sepuluh2 demam. klinik2 kt kwsn pandan jaya tu pon kaya sbb muka sorg2 pegi jumpa die.

ingt lagi trademark mak syu?

‘nyampah aku’

pakat gelak kita ramai2 masa dgr syu smbg ngn mak dia. syu, bile nak merasa pg umah kao nie?

ingt x bilik kt dulu selalu wangi?

sebab  minyak wangi muni asyik pecah je. lepas satu, satu pecah. asyik bganti je minyak wangi die.

antara 3 bilik tu bilik kt la yg paling bersepah. bile da kemas, tahan tiga empat hari je pas tu sepah balik. anak dara apa la nie.haha.tapi bilik kita yg baru nie da x sepah cam dulu lagi. masing2 da umur 20 tahun. tak banyak tapi sikit pon da ada tanda2 makin matang. 

tapi kalau bab bercerita, gelak2 mmg x pernah berubah dari dulu. and aku harap persahabatan kt pon x akan berubah. aku mmg sayang gila kt korang sume. walaupon kdg2 masam muka tapi jarang kita berpecah. bukan jarang, tapi x pernah lagi kan?

kalau nak cerita pengalaman kita mmg byk sgt kan. itu semua akan jadi antara kenangan indah aku. nanti masing2 da grade, da smbg stdy, da tunang, da nikah, da ada anak jangan lupa kt aku eh.

jom la weh pg lost world of tambun cuti nie. hotel ngn kereta limosin da ade. korg trun je perak. aku bwk kete limosin g amek korg bwk tdo kt hotel.makanan gerenti sedap. ada tukang masak khas aku import dari batu kurau.. :D

and bab yg kene bahan tu skang aku la an. pantang aku senyum sikit sume da kenekan aku. xpe, nanti aku wat surat cinta diam2 masukkan kt beg korg. nanti aku nganjeng korg lak. untunglah. :D

ramalancuaca: special love to reen, shu and muni. <3

Monday, April 4, 2011

tomyam campur + teh o ais..

tadi ade seorg dak yg kuat mkn  ajak g mkn kt lrt corner. sesampai lrt corner, perkara first yg kena pikir

 ' nak mkn ape eh? '

nak mikir benda alah tu pon da bape lama da. jenoh abang tu tcongok kt tepi tggu jwpn ktrg. las2 nak mkn nasi putih paprik dua ngn nasi putih tomyam 1. pas tu mintak teh o ais dua + cincau + sirap limau. cam bese air lagi advance pd mknn sbb air smpi dulu pas tu baru mknn smpi. 
nak dijadikan cerita dak yg kuat mkn nie dok seronok minum air yg baru dpt nie. org minum trus sedut dari dlm bekas, tapi..

cara dia minum :
1. biar straw dalam bekas beberapa saat.
2. then angkat straw tu.
3. next minum air melalui straw tu dari bwh smbl satu jari ttp yg atas.

tapi kan x tau la jari die tibe2 da kurus ke hape, jari yg die gune utk ttp straw yg ats bocor dan keluarla air teh o ais die tu. 
then air die masuk mana?



dalam tomyam aku..

perggh, sedap giler rasa tomyam + teh o ais. mmg memukau pandangan dan perasaan. :D


eh, eh..tadi jumpa dafi ngn adira kt lrt corner. smpi2 lrt corner tros ktorg teriak

" DAFI "

dalam hati.
dalam hati je la. xd la jakun sgt jumpe artis ni pon. die dating ngn adira. berdua.
then lepas mkn dorg g ner ntah. 
tau dafi bwk kete pe?
audi beb! 
audi tu ape?
aku pon x tau nama kete yg dafi bwk tu. kwn aku la ckp..
tapi kete die waahhhhh....

semalam saya tggu kwn saya abes xm kt tgkt 5 sorg2. masa ngh wat note dpn tnds laki tibe2 bunyi.
'dduummm!'
pintu bilik air die ttutup.
tkejot berok aku. 
jantung aku da dupdapdupdapdupdap.
las2 takut punya pasal aku turun la tggu sorg2 kt bwh. naseb la kt da janji nk g jj pas tu. kalau x da lama aku cabut. sunyi betol rasanya. 

ada lagi satu. tadi sir bel aku puji aku. waktu ngh syok smbg2 ngn sir smbl sir semak ktorg nyer proposal tbe2 tmasuk citer sal presentation. pas tu sir ckp,

' dalam 2 section yg saya ajar, dia nie ( jari dia tuding kt aku ) punya eye contact bagus. '

ehee..cover je senyum dpn sir td. walaupon english aku bterabur, ada jugak bende yg leh wat sir puji.
thank you, sir. :D

ramalancuaca : two weeks more..